Skip to main content

Derek Sivers #BeDoHave

„Ha valaki elfogalt, számomra azt jelenti, elvesztette az irányítást az élete felett.” – Derek Sivers

Krisz barátom hívta fel a figyelmem Derek Siversre, hogy hallgassam meg a vele készült interjút, mert zseniális. És tényleg, nézzétek meg az oldalát, a projektjeit, vagy pl a legutóbbi 200 könyvét, amit elolvasott, kijegyzetelt és megosztott!

Annyira megfogott Tim Ferris podcastja (online rádió műsora), hogy a felvétel egy részét kijegyzeteltem, és magyarra fordítva a #BeDoHave sorozat részeként megosztom veletek.

A kérdéseket a műsor betelefonálói tették fel. A téma: siker, boldogulás. #BeDoHave (HUN/EN)

Mi a siker?

Kezdjük a siker definíciójával. Szerintetek Robin Williams vagy Philip Seymour Hoffman sikeres színészek voltak? Elsőre rávágnám, hogy igen. De ha jobban belegondolok, inkább nem a válaszom.

Vagy gondoljatok valakire, akit ismertek, aki szerintetek igazi lúzer. És most képzeletben adjatok ennek az embernek egymillió dollárt. Ettől sikeresnek látjátok? Biztosan nem. Egy csomó ember volt jókor, jó helyen és tett szert nagyobb vagyonra ezáltal, de közülük sokan így is inkább sajnálatraméltó, rettenetes emberek, mintsem sikeresek.

Szóval először is a saját belső játékszabályunk szerint definiálni kell, hogy nekünk mit jelent a siker. Nem a külső mérce szerint, nem pénzben vagy hírnévben mérve.

Szerintem boldog ember, aki egyensúlyban van, aki képes a gondolatait és a tetteit uralni. De ha csak magával van valaki elfoglalva, és másoknak nem segít, akkor lehet, hogy boldognak nevezhető, de sikeresnek nem. Ha valaki sokaknak segít, még ha nyomorultul érzi is magát, hajlamosak vagyunk sikeresnek látni.

Szóval szerintem a tényleges siker nem a pénzben vagy hírnévben mérhető. Inkább abban, hogy mennyire vagyunk képesek az érzelmeinket és a tetteinket irányítani és másoknak segíteni.

Mi kell a sikeres élethez?

  1. Képesség arra, hogy az érzelmeinket és a tetteinket irányítani tudjuk.
  2. Hogy tudd, az embereknek általában mire van szükségük és tudni azt is, hogy neked személy szerint mire van szükséged.
  3. Emberekkel kapcsolatos készégek – hogy tudd, hogyan lásd a dolgokat  egy másik ember szemszögéből és hogyan tudsz az ő nézőpontjukból közelítve kommunikálni.
  4. A fókuszálás, tanulás, gyakorlás és a tanultak alkalmazásának képessége.

Ezzel a 4 dologgal bármire képes vagy. Mindentől és mindenkitől függetlenül boldogulhatsz, ha megérted az embereknek körülötted mire van szükségük, ezt meg tudod adni nekik és képes vagy ezt kommunikálni is feléjük.

Ha hirtelen mindenedet elveszítenéd. pénzt, státuszt, és teljesen máshogy néznél ki, szóval nem ismernének meg az emberek és 1000 dollárral a zsebedben, ezekben a ruhákban kellene újra kezdened, mit tennél, hogy újra sikeres legyél?

Látod, megint a definíció. Amikor azt mondod sikeres, arra gondolsz gazdag. Pedig a pénz nem is került elő, amikor a siker definíciójáról beszéltünk.  Szóval ha mindent elvennél tőlem, attól még mindig sikeres lennék, mert tudom hogyan boldoguljak. Tudom hogyan legyek megfontolt, tudatos, hasznos és tudom hogyan kell tanulni.

Éveket töltöttem nagyon kevés pénzzel a bankszámlámon és éveket milliókkal a bankszámlámon. És belátom, hogy a milliók adnak egy kellemes biztonságérzetet, de valójában nem is igen használtam a millióimat a bankból.

Nekem ezek a dolgok kellenek a boldoguláshoz:

  • Egy csendes hely, ahol egyedül lehetek,
  • egy működő laptop,
  • internet elérés,
  • könyvek,
  • elég pénz kajára,
  • az egészségem
  • és 2 jó barát.

Minden ezen felül „bullshit”.  Szóval ezekben a ruhákban, 1000 dollárral a zsebemben máris sikeres lennék, mert tudok gondolkodni, tanulni, törekedni, és ez minden ami kell a boldogsághoz.

Milyen konkrét lépéseket tennél indulásképpen?

Beválalnék bármilyen munkát, megkeresném a pénzt egy használt, de működő laptopra, csinálnék egy bögre teát és leülnék a gép elé olvasni, írni, gondolkodni. Azután megosztanám mindazt, amit tanultam. Mert számomra ezt jelenti sikeresnek lenni.

Az egyetlen luxus igényem, hogy szeretek egyedül élni, ezért valószínűleg bevetném a programozói tudásomat, hogy elég pénzt keressek a lakbérre. De ha nem lenne semmiféle tudásom, és bárhol lennék, akár a jövőben, vagy többszáz évvel ezelőtt tenne ki egy időgép, megállnék a lábamon. Mert tudom hogyan kell fókuszálni, tanulni és gyakorolni.

Ha pedig a célom az lenne, hogy sok pénzt keressek, valószínűleg utánaolvasnék jó, működő üzleti modelleknek a neten és amelyik tetszik, abba beleállnék és lépésről lépésre végigcsinálnám, ahogyan az le van írva.

+1

Egy másik konferencia előadásából származnak ezek itt azoknak, akiknek van humorérzékük! Derek tippjei, hogyan NE legyünk gazdagok ÉS boldogok !

  1. Csak az új dolgoknak örülj
  2. Vásárolj meg mindent, ne bérelj
  3. Hidd el magadról, hogy az vagy, ami a státuszod
  4. Tanuld meg, hogy csak a legjobb elég neked
  5. Rendezkedj be a kényelemre
  6. És tudd, hogy minden rólad szól/érted van!

Kapcsolat

e-mail: [email protected]

official: https://sivers.org

__________________________________________________________________

// THE INTERVIEW IN ENGLISH + LINKS

“To me, ‘busy’ implies that the person is out of control of their life.”

How do you define success? And what habits and skills are most important to living a successful life?

Well, first define success. Ask yourself if Robin Williams and Philip Seymour Hoffman are successful actors. It is a tough question. My first reaction would be yes, but if I think about it my answer is moving towards no. Or think about someone  u know that you consider a total loser, and then give that person a million dollars. Are they now a winner? Of course not. A lot of fame and fortune was dropped into the lap of people who were in the right time, right place, but you would consider them awful miserable people by any definition.

So you have to define success first by your inner game. Not some outside measure of money or fame. right? Mastering yourself, your mind and your actions! But if you only master yourself, and you don’t help anybody else, then maybe you could be called happy, but nobody would define you as successful. So the definition of success must include how much you helped other people. And if you helped a thousands of other people, even if you do not profit from that, and you are miserable, you would be considered successful.

So the point is if you want to be undeniably successful is that you have to be able to master yourself and help others. Don’t focus on the money or the fame. Real success mastering your emotions and actions and actually helping lots of people.

And you are asking me what habits and skills are necessary to living a successful life? 

  1. The skill and habit of managing your state and emotional reactions and actions
  2. Knowing what people need in general and what you need in particular
  3. People skills – how to see things from another person’s point of view and how to communicate from their perspective
  4. The ability to focus, learn, practice and apply what you learned

With these 4 things, you can do anything. First of all, you can be happy without depending on anything and anyone particular, and you can understand what people need, learn to provide it and make sure they know it.

If you instantly lost all your resources, money, had no positions and you looked like a totally different person so nobody recognized you and all you had was a 1000 dollars, what steps would you take to become successful?

You see, it is the definition again. When you say to get successful, you really need to get rich!? But as we covered in the last question, money is almost mute in what it means to be successful. So if you took everything away from me, I would still be successful, because I know how to be happy. I know how to be considerate, useful and how to learn.

I spent years with very little and I spent years with millions in the bank. And money gives me a nice sense of security but I am not even using this money from the bank. So here is what actually makes me happy:

A quiet little place to live alone, a working laptop, access to the internet and books, enough money for food, my good health and let’s say 2 good friends.

And everything past that is kind of bullshit. So if all I had was 1000 dollars in these clothes,  I would already be successful, because I know how to be thinking, learning and thriving and that is all I need to be happy.

What actual steps would I do?

I would just go get any old job, and buy an old working laptop, I’d buy me a tea, sit down with it and go back to reading, writing, thinking and learning, and sharing what I’ve learned. Because to me that is success.

My only expencive qualification is that I like living on my own, so I would use my programming skills to earn money for providing myself with a home alone, but even if I had no skills at all, if you put me a few 100 years back in time or in the future, I know how to focus, learn and practice.

So if the point was to make a lot of money, I would just pick any of the business paths you can find online, if you actually follow through and not only half assed, any of these work.

Background

Derek Sivers(@sivers) is originally a professional musician and circus clown, Derek created CD Baby in 1998. It became the largest seller of independent music online, with $100 million in sales for 150,000 musicians. (Source)

Contact

e-mail: [email protected]

official: https://sivers.org

Podcasts:

On podbay

On fourhourweek.com

TED 

How to stop being rich and happy on THE conference