Segítő beszélgetések integrál önismereti tanácsadóként – mi az integrál pszichológia?

Az integrál pszichológia alapja a transzperszonális szemlélet. Az emberre, mint spirituális lényre tekintünk. Integrálunk valamennyi eddig megalkotott nyugati pszichológiai ismeretet és irányzatot (melyek főként az ego kialakulásával, működésével, fejlesztésével kapcsolatosak), ugyanakkor a spirituális világhagyományok ismereteit is használjuk (amelyek az ego meghaladásával a spirituális én újra felfedezésével foglalkoznak). Az integrál irányzat egy teljes spektrumú emberképet, már-már globális pszichológiát kínál számunkra.

Az üléseken integrál önismereti tanácsadóként különböző integrál tanácsadói ismeretek, módszerek, és a különböző spirituális hagyományok igényes és egyedi kombinációjának valamelyikével dolgozom.

Kíséretemben, a fentebbiek segítségével:

–  Térképet kapsz Önmagad megismeréséhez
– Ráláthatsz a csak Rád jellemző egyéni minőségeidre, amelyet közben megélhetsz, kifejezhetsz, egyszóval megtapasztalhatod önmagad
– Meghozhatod saját döntéseidet, felelősséget vállalhatsz az életedért
– Ráláthatsz az elakadások okára, saját személyiséged  mozgatórugóira
– Relaxációt és stresszkezelési technikákat sajátíthatsz el

Módszerek, amelyeket az integrál tanácsadó képzés során saját élményben megismertem:

  • Kognitív módszerek
  • NLP alapú technikák
  • Rogersi személyközpontú segítő beszélgetés
  • Kapcsolatdinamikai modelleken alapuló kognitív módszerek
  • Spirituális hagyományok ismeretei (3 alkalommal vettem részt 10 napos vipassana meditációs elvonuláson)
  • Relaxációs technikák (autogén tréning)
  • Integrál pszichológia: gestalt, pszichodramatikus elemek, body work elemek (saját élményben 3 év alatt 120 óra családállítás, 120 óra pszichodráma, 120 óra bodywork)
  • Fókusz módszer
  • TheWork – Byron Katie 4 kérdéses módszere

Az integrált nézőpont lehetővé teszi, hogy adott helyzetben, adott területen a valóság valamennyi fontos aspektusát figyelembe vegyük. Segít eligazodni a komplex és gyorsan változó világunkban, valamint segít az önismeret mélyebb fokára jutni.

Ki az integrál tanácsadó?

A „pszicho” szakmák közül többnyire tudjuk ki a pszichológus, a pszichiáter, a pszichoterapeuta, de hogy ki az integrál tanácsadó, az kevéssé ismert, hiszen egy meglehetősen új szakmáról, képesítésről van szó. Ez a képzés 2006-ban indult el,  világelsőként két amerikai egyetemen és a magyarországi MONÁSZ Felnőttoktatási Intézetben. A hat féléves kurzust Gánti Bence az Integrál Akadémia alapítója, 2011-ben akreditáltatta. Az első akkreditált  Integrál Pszichológia képzésen résztvevő végzős évfolyam 2014 júniusában fejezte be tanulmányait. Ekkor kilenc hallgató kapott integrál tanácsadó képesítést.

Ki az integrál tanácsadó és mire jogosít az integrál tanácsadó képesítés?

Egy mondatban: Az integrál tanácsadó olyan mentálhigéniás, alternatív segítő szakember, aki a wilberi integrál pszichológia rendszerét megismerte és segítő tevékenységében azt alkalmazni képes. Kompetenciája az önismeretük, személyiségük, spiritualitásuk kiteljesedésére törekvő felnőttek integrál szemléletű életviteli, életmódbeli tanácsadására, segítésére terjed ki. (Programakkreditációs lajstromszám: PL-5973)

Tovább…