Skip to main content

Traumainformált Integrál önismereti tanácsadás

Segítő beszélgetések integrál önismereti tanácsadóként

Hajlandó vagy meghallani saját igazságod?

Készen állsz? Segítek. Te mesélsz, én tolmácsolok.

A saját igazságod minden mondatodban megnyilvánul. Csak a szavak sorrendje, a gondolataid ok okozati tálalása sokszor összezavar. Van, hogy könnyebb félreérteni önmagad, mint meghallani a saját hangod igazságát. Mert van, hogy sok fájdalmas emlék, félelmetes fantázia kapcsolódik ahhoz, amit legbelül magad is tudsz. Ilyenkor hibás gondolati utakon keresed az igazságod, és egység helyett a kétségeidig jutsz.

Változni, megbékélni, rendben lenni csak akkor lehet, ha meghallod és tiszteled saját hangod.

Segítek. Mesélj nekem, én fordítok.

Mit jelent a trauma informáltság?

Saját élményű CPTSD (Complex Poszt-traumás Stressz Zavar) fókuszú tanácsadást ajánlok.

Gyermekkori bántalmazás, elhanyagolás okozta fejlődésés traumával foglalkozom. Ezt a témát kutatom hosszú évek óta és ennek a szerteágazó tünetegyüttessel jelentkező mentális zavarnak hatásainak megküzdésében segítem klienseimet. Hamarosan jelentkezem online programmal is a témában, melynek fő fókusza a hazánkban még hiányos CPTSD edukáció.

Világszerte, de hazánkban is sokkal többen érintettek, mint ahányan tudnak róla, ugyanakkor ezt a diagnosztikai kategóriát elsőként 1994-ben terjesztette a szakma elő Judith Hermann. A trauma és transzgenerációs hatásai napjainkban végre egyre több, megérdemelt figyelmet kapnak.

Mi az a CPTSD?

A CPTSD olyan – legtöbbször szorongásos és kötődési zavarként jelentkező mentális kondíció, ami traumatikus eseménysorozat következtében alakulhat ki. A tünetei 90%-ban egyeznek a PTSD vel, amit a vietnámi háborúból visszatérő katonáknál figyeltek meg először. A PTSD egyszeri, a CPTSD időben elhúzódó élethelyzetekben alakul ki. Traumatikus eseménysorozat lehet minden olyan, ami hosszú időn keresztül, kiszámíthatatlanul, visszatérő módon stresszreakciót vált ki az egyénből, melyből menekülni nehézkes, vagy lehetetlen.

Mivel gyermekkorban a fejlődő agy, idegrendszer és személyiség egészséges fejlődéséhez biztonságos környezetre van szükség, így minden diszfunkcionális családban felnőtt gyermek, akinek nem jutott ebből a biztonságból, potenciálisan érintett lehet CPTSD-ben.

Diszfunkcionális családról beszélhetünk alkoholista vagy szerfüggő szülők, éretlen szülők, diagnosztizált vagy nem diagnosztizált mentális zavarral élő szülők, indulatkezelési zavarral élő szülők esetében, hiszen a megfelelő gondoskodás, biztonságos érzelemszabályozás és empatikus tükrözés hiányában már nehézzé válik az egészséges önszabályozás, öngondoskodás és önszeretet fejlődése gyermekkorban.

Ezekben az esetekben elhanyagolásról beszélhetünk, ami az abúzus egyik formája. És akkor még nem esett szó a hazánkban döbbenetes mértéket öltő családon belüli (verbális, érzelmi, testi, és szexuális) erőszakról. Az ilyen eseményeket elszenvedett gyerekek idegrendszere az állandósult stressz hatására szükségképpen fejlődéses trauma tüneteit mutatja. Ezek rendszerint érzelemszabályozási nehézségekben, alacsony önértékelésben és párkapcsolati nehézségekben mutatkoznak meg felnőttkorban. De számtalan egyéb tünet (szorongás, depresszió, szomatizáció, stb) is jellemző lehet.

A CPTSD-ről bővebben ajánlom a Wikipedia angol nyelvű szócikkét: ITT

CPTSD TESZT

Az érintettséget jelezheti az ACE (Adverse Childhood Experiences) egyszerű kérdőív.

Mi az integrál pszichológia?

Az integrál pszichológia alapja a transzperszonális szemlélet. Az emberre, mint spirituális lényre tekintünk. Integrálunk valamennyi eddig megalkotott nyugati pszichológiai ismeretet és irányzatot (melyek főként az ego kialakulásával, működésével, fejlesztésével kapcsolatosak), ugyanakkor a spirituális világhagyományok ismereteit is használjuk (amelyek az ego meghaladásával a spirituális én újra felfedezésével foglalkoznak). Az integrál irányzat egy teljes spektrumú emberképet, már-már globális pszichológiát kínál számunkra.

Az üléseken integrál önismereti tanácsadóként különböző integrál tanácsadói ismeretek, módszerek, és a különböző spirituális hagyományok igényes és egyedi kombinációjának valamelyikével dolgozom.