Skip to main content

Te, Én, és a kapcsolati tér

” A kapcsolataink a kettőnk között létrejött térben élnek. Nem bennem és benned, és nem is a kettőnk között zajló beszélgetésekben. Hanem abban a térben, amit közösen teremtünk, amiben együtt élünk. És ez a tér szent. ” Martin Buber 

Biztosan találtad már magad olyan helyzetben, amikor olyasvalakivel harcolsz, akit igaziból szeretsz, vagy valaha szerettél.

Talán előfordult már veled, hogy  valaki elkezd bosszantani, hogy beszólogatsz, vagy inkább kerülni kezded a találkozásokat azzal, akivel előtte jól érezted magad. Vagy megvonod a bizalmad valakitől, akiben azelőtt (talán vakon) bíztál.

Legyen szó a társadról, barátodról, vagy akár a kollégádról, azt hiszem mindenki került már ilyen helyzetbe.

De mi történik ilyenkor? Hogyan romlik el a kapcsolat észrevétlenül? És főképp, mit lehet tenni a kapcsolat helyreállításáért?

Két ember között a kapcsolat a közösen kialakított kapcsolati térben él. És ebben fejlődik, vagy ha nem figyelünk rá, megy tönkre észrevétlenül. Mi is ez a kapcsolati tér? Hogyan működik? És hogyan lehet vigyázni rá?

Hedy Schleifer párterapeuta előadását ajánlom figyelmetekbe.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=HEaERAnIqsY]

// “Our relationship lives in the space between us. It doesn’t live in me or in you or even in the dialogue between the two of us. It lives in the space that we live together.” … “That space is sacred space.” Martin Buber //

Az előadás kivonata ITT olvasható.