Skip to main content

A te kerted

„…Légy hű magadhoz: így, mint napra éj,
Következik, hogy ál máshoz se léssz.”
                                 (Shakespeare, Hamlet)

Ezt az írást ajánlom azoknak a barátaimnak, akik nem találják a helyüket, akik nehezen tudják elfogadni önmagukat. Azoknak, akik külső körülményektől és emberektől várják- és a visszajelzésekből nyerik az önbizalmukat. Azoknak, akik nehéz időszakot élnek, vagy épp nagyon elfáradtak.

Szívből ajánlom mindenkinek a kert gyakorlatot, aki szeretne gyökereket ereszteni, saját értékeit ismerve és tisztelve élni, és másokat így szeretni.

A gyakorlat (amit városi ember is végezhet:)

Építsd meg a saját kerted!

Képzelj el egy darabka földet, ami a tiéd. Csak a tiéd. Kezdhetsz vele bármit. Rajtad áll, hogy mi lesz belőle. Kezdd el beletenni azokat a dolgokat, vágyakat, eredményeket, reményeket, bármit, amik fontosak számodra. Mindent, amit sajátodnak és fontosnak érzel, mindent, ami számodra szent és sérthetetlen.

Ismerd meg és fogadd el az adottságaidat!

Minden föld más és más. Nincs jó és nincs rossz. A földed adottságain nem tudsz változtatni, ha ezt elfogadod, megismerheted, megtanulhatod, hogy a te földed milyen növényeknek kedvez. Ha sziklás, megtanulhatsz sziklakertet építeni, ha kút van a földeden, olthatod az emberek szomját, ha termékeny a földed, adhatsz másoknak is a terméséből.

Dolgozz kitartóan, odaadással!

Képzeld el a kerted, és gondolj arra, ahogy felásod, beveted magokkal és gondozod nap, mint nap. Ha szeretettel és odaadással dolgozol, a növényeid meghálálják majd és minden nap örömödet lelheted a kerted látványában, a zöldségek, gyümölcsök ízében, a virágaid illatában. Télen az eltett lekvár, vagy a gyógynövényekből készült tea lesz a pihenő kerted ajándéka.

Tiszteld a saját kerted, és ezt bátran várd el minden látogatódtól!

A kertedet nem csak gondoznod, megóvnod is neked kell. Te döntöd el, hogy kit engedsz be, kitől kérsz segítséget a kertészkedésben, vagy, hogy kinek adsz a terméséből.

Rajzold le a saját kerted, írd össze mi minden van benne és nézz rá!

Képzeld el, hogy ez a darabka föld te magad vagy. A kert a te életed. Az, ahogyan a kerted gondozod, a saját magadhoz való viszonyod. A kerted határai pedig a te döntésedet szimbolizálják. Nézd csak mennyi mindened van, ami csak a tiéd, belőled fakad, és ami fontos neked!

A mai teliholdat használd ki arra, hogy feltedd magadnak és csendben megválaszold azokat a kérdéseket, amik előre mozdítanak az életedben. Vajon mennyi figyelmet szentelsz a kertednek? Mennyire bánsz szeretettel a te kerteddel? Ki van bent és ki van a kerten kívül? Vajon kit engedtél be, akinek nincs már helye benne? Szeretnél-e, mit szeretnél változtatni rajta? Szeretnél e új dolgokat ültetni a kertedbe? Eszedbe jutnak e apró trükkök, amiket ellestél barátoktól, ismerősöktől, amikkel szebbé varázsolhatod a kerted? Mi kell hozzá, hogy ezeket a saját kertedben is kipróbáld?

Ne feledd, a te kerted a te felelősséged, rajtad múlik mi lesz belőle. És jöhet vihar, jöhetnek a kártevők, a betolakodók…ez is az élet része, mindenkié. Csak a hited ne veszítsd el soha, hogy kitartó munkával és sok szeretettel minden kert újra építhető.