Skip to main content

Ádám és az Egység Média #Be.Do.Have.

Ádámot még lemezkiadós éveimből ismerem. Ha jól emlékszem 2003-ban találkoztunk először. De igazi közös témát azóta találunk, amióta kiderült, hogy mindketten szeretünk tanulni, fejlődni és a tanultakat megosztani minél több emberrel. Ez a minél több ember Ádám esetében alaphangon 4000 Facebook ismerőst jelent és még ennél sokkal nagyobb közönséget a tvhelyett.hu oldalon, ahol tematikusan készíti, gyűjti és osztja az építő, pozitív tartalmakat.

Ha belenézek a szemébe, egy optimista kissrácot látok, aki töretlenül hisz abban, hogy a világ egy igazán jó hely, tele izgalmas tapasztalásokkal és jó emberekkel.

Számomra ő is egyike azoknak az embereknek, akik tudják, hogyan boldoguljanak az életükben. BOLDOGulni számomra azt jelenti, elégedetten élni. Hűen önmagunkhoz, a vágyainkhoz és az álmainkhoz.

Az interjú a #BE.DO.HAVE.PROJEKT keretében készült. A fotót Pál Anna Viktória készítette.

Hogy hívnak? 

Bérczes Ádám

Mivel foglalkozol?

Hivatásom, hogy segítsek másoknak megismerni önmagukat és/vagy segítsek célba juttatni üzeneteiket. Korábban csak az üzenet célba juttatásban tevékenykedtem zenészek mellett. Manapság előbbrevaló számomra az önismereti munka segítése, és az ennek nyomán felszínre kerülő üzenetek célba juttatása. (marketing:))

Mire vagy büszke?

A büszke szót nem szeretem, mert szerintem pejoratív picit.

A wikiszótár szerint ezt jelenti a büszke: Öntudatos (személy), aki tisztában van saját értékével, érdemeivel, és ezért öröm tölti el. Akkor magamra vagyok büszke, de ha már valamiért igazán öröm tölt el, az a két fiam Ádám és Dávid.

Mióta élsz a hivatásodnak?

Mióta független lemezkiadót alapítottam, 15 éve, azóta segítek zenészeknek célba juttatni magukat, de akkor még nem voltam tisztában vele,pontosan miért is csinálom. Ha szorosan a kérdésre válaszolok, akkor idén Augusztus óta, mikor 40 lettem. Addig dolgoztam, most már a hivatásomnak élek.

Hogyan kezdted el?

Gondoltam egyet, számoltam picit és egy merész lépéssel, meg egy befektető osztálytárssal átléptem az alkalmazottiból a vállalkozó státuszba 2001-ben. Az indított el, hogy nem akartam, hogy főnököm legyen, hogy más mondja meg, mit és hogyan csináljak, szóval egy nagy szabadságvágy volt a motiváció eleinte.

Az idei váltásomat az a vágy inspirálta, hogy a szakmai sikereket elérése után, legyek most már igazán hasznos –  nem csak saját magára gondoló, hanem másokat segítő –  tagja a társadalomnak. Mint bent, úgy kint:)

Kik a példaképeid?

Nincsenek példaképeim, maximum emberek, akikre felnéztem, akiket szerettem, ilyen gyerekkori idolom volt Vikidál Gyula Koppány (az elnyomott igazság bajnoka), Ayrton Senna (a lehetetlen helyzetből is győztes), Freddie Mercury (a tehetséges művész), de Diego Maradona (az argentin világbajnok, gólkirály, szuperfocista) is. Maradonáról nem mondható el, hogy minden aspektusból klasszikus példakép tipus lenne.

Felnőtt fejjel nincs példaképem, de gyakran eszembe jut, ahogy gyerekként Horányban teperek a bicajon és úgy érzem, hogy senki sem állíthat mag semmiben, szabad vagyok..de aztán persze időre haza kell menni:)

Mi motivál?

Az motivál, hogy megosszam a tapasztalatomat, „tudásomat” másokkal. Úgy érzem ez a legtöbb, amit egymással tehet két ember. Hiszen minden találkozáskor, interakciókor tanítjuk egymást, akkor tegyük ezt egyel tudatosabban. Sok mindent láttam már, sok féle emberrel, életúttal találkoztam és az enyém is igen kacifántos volt, ezért könnyen átérzem mások helyzetét és tán könnyebben segíthetek kiutat találni zsákutcás helyzetekből egy külső nézőpontból. Ezáltal könnyen fel tudok energetizálni másokat, lelket önteni beléjük.

Mi (volt eddig) a legnehezebb? 

Ezen a válaszon sokat gondolkodtam és asszem a legnehezebb nekem tanulni, mert az szinte mindig fáj. Nehezen ment belátni a tévedéseimet, hibáimat, elengedni fontosnak vélt kapcsolatokat, megadni magamat az életnek, elfogadni azt, hogy az élet nem megérthető valami, hanem megélendő valami. Ezek mind nehéz dolgok, de nem tudom mérni e nehézségek különbözőségét.

Mennyire érzed boldognak/elégedettnek magad?

Mindig elégedett vagyok, vagy sosem vagyok elégedetlen. Ez azért van, mert tudom, hogy minden, ami történik velem, az az én művem. Azaz, ha valamiért elégedetlenkednék, akkor én lennék az első ember, akit hibáztatnom kéne, annak meg nem sok értelme lenne. Ha hibázom, sajnálom, és inkább igyekszem jóvá tenni. Elégedett nem vagyok, flow-ban meg akkor vagyok, ha azt csinálom, amit nagyon szeretek csinálni. Felenergetizálni, felhúzni a másikat és egymást inspirálva alkotni, létrehozni új dolgokat, ezek jellemzően zenék, filmek, digitális tartalmak. Egyelőre.

Mit csinálsz ha elkedvetlenedsz vagy elfáradsz?

Lefekszem aludni (ez menekülés, ha bántva érzem magam), meditálok (ez megnyugvás, ha zsizseg a fejem és nagy a feszültség), sportolok: jogázom, úszom, szaunázom (ez feltöltődés, ha rottyon vagyok fizikailag). Ezek bármilyen kombinációjától viszonylag hamar rendbe jövök. Nagymamám mesélte mindig, hogy mint Münchhausen báró, saját hajunknál fogva kell kihúzni magunkat a …kakiból.

Mi a következő terved?

Legmeghatározóbb tervem, hogy vidékre cuccoljak és először egy kétlaki élet keretében, majd teljesen onnan menedzseljem az Egység Média nevű cégem összes tevékenységét.

Offline a természethez közel, online a Mátrixban. Így tudnám leginkább ezt a két végletet magamban egyesíteni.

Mit üzensz annak, aki nem tudja merre tovább?

Először is azt, hogy nyugodjon meg, mert az már nagyszerű jel-én-ség, hogy ez a kérdés felmerült benne.

Aztán azt, hogy ha kérdései vannak, használja a google-t és a youtube-ot, mert minden válasz, amit kintről meg lehet kapni, az ott van. Ja és, hogy minden kérdésre van válasz, max csak nézőpontot kell váltani hozzá.

De, ha ez nem megy a youtube.com/berczesadam oldalamon van számtalan tematikus játszási lista, mely a legalapvetőbb kérdéseket boncolgató film, video anyagokat tartalmaz:)

Kapcsolat

www.egysegmedia.hu és www.berczesadam.hu