Skip to main content

Mindfulness, avagy jelenlét a munkában

Amikor valakivel coachként dolgozom, magam is mindig tanulok, és tapasztalok. Csodálatos, hogy egy-egy felismerés milyen változásokat eredményez az emberekben. És, hogy ezek mentén egy kis változtatás mennyi területre kihat.

Egy fiatal menedzser azzal a problémával keresett meg, hogy a munkában sokszor képtelen tartani a fókuszt. Néha túl sokat beszél úgy, hogy a hallgatóság képtelen odafigyelni rá. Nehéz neki a lényegre szorítkozni. Bizonyos helyzetekben pedig stressz hatására azonnal reagál, és olyan válaszokat ad, amik később gondot okoznak neki.

A coaching során felismerte, hogy ezeknek a szituációknak azonos a gyökerük. Ilyenkor stressz hatás alatt képtelen jelen lenni. Szó szerint magán kívül van és olyan reakciókat ad, amiket néhány lélegzetvételnyi gondolkodás után, ha magánál lenne, biztosan másképpen csinálna.

A megoldást a jógában, meditációban szerzett tapasztalata hozta. Gyakorlás, meditáció közben már megtapasztalta azt a jelenlétet, azt a stresszmentes állapotot, amiben az elméje tisztán műkődik. Ezt a gyakorlatot ültettük át azokra a helyzetekre, amiket a folyamat során azonosítottunk.

Az eredmény pedig döbbenetes. Szó szerint, mintha kicserélték volna. A kollégái rá sem ismernek, ő pedig tele van energiával, könnyebben kezel régen stresszesnek érzékelt helyzeteket. Nyugodtan beszél, élmény hallgatni. Megengedi magának a csendet, azt a néhány másodpercet, amire szüksége van, hogy rendezze a gondolatait. Ettől magabiztos és sugárzó.

Így ültethető át a „mindfulness”, avagy a jelenlét a munkahelyi szituációkba. Például így tudod megváltoztatni az életedet.