Skip to main content

Elakadtál?

Nyáron New York államban, Rhinebeckben egy fantasztikus elvonuló helyen a természetben, a Hudson folyó partján az Omega Intézetben jártam, ahol találkoztam Byron Katievel és közelebbről megismertem azt a fantasztikus módszert, ami “The Work” néven vált ismertté. Katie olyan módszert dolgozott ki, ami segít rálátni arra a helyzetre, amiben úgy érzed el vagy akadva, ami lebénít, megbetegít, dühít, vagy akadályoz.
Az ő 4 kérdéses módszerét gyakran használom én is life coaching üléseken, és a segítségével sokszor éveken át cipelt negatív érzésekre, blokkokra sikerül egy alkalom alatt ránézni. Ha Neked is segíthetek, vedd fel velem a kapcsolatot.

Byron Katie szerint az univerzum egy kedves és barátságos hely. A szenvedésünk oka, hogy elhisszük amit gondolunk, és harcolunk azzal, ami VAN. Csak az szabadít fel, ha hajlandó  vagy elfogadni és megszeretni azt, ami VAN.
A módszer segít szembenézni azokkal a félelmekkel, amiket a múltból hozunk és a jövőre vetítünk. Ezáltal visszakerülni az ITTbe és a MOSTba, ahol nincs félelem. Segít meglátni, elfogadni és megszeretni azt, ami VAN. És így megbékélni és elengedni azt, ami feszít, blokkol, ami fáj.
A módszer első lépése egy munkalap kitöltése. Egy órányi idődre és nyitottságra lesz szükséged.
Ha készen állsz, íme: 
Nyomtasd ki a munkalapot: Judge Your Neighbour worksheet
  • Fogj egy tollat, a munkalapot, és ülj le. 
  • Csukd be a szemed.
  • Keresd meg az emlékedben azt a pillanatot, amikor valami vagy valaki szomorúságot, dühöt, negatív érzést okozott benned. Egészen részletesen írd körül a pillanatot, a helyzetet. Képzeld magad elé azt, aki ezt az érzést okozta benned. Halld a szavakat, amik bántottak. Kerülj bele az elmédben ebbe a pillanatba térben, időben.
  • Töltsd ki a munkalapot. Válaszold meg az első kérdést. Majd a másodikat és sorban egészen az ötödik kérdésig. Fontos, hogy sorban haladj és maradj annál a helyzetnél, amit eredetileg megtaláltál, és az állítással dolgozz. Légy őszinte és adj időt magadnak.
  1. Ebben a helyzetben ki mérgesít, szomorít el, idegesít vagy zavar téged? Mi az, amit nem kedvelsz benne?
  2. Hogyan akarod, hogy megváltozzon, mit akarsz, mit tegyen?
  3. Adj neki tanácsot ebben a helyzetben: mi az, amit tegyen, ne tegyen, gondoljon, vagy érezzen, milyen legyen?
  4. Van e valamire szükséged tőle? Mire van szükséged tőle, hogy boldog legyél?
  5. Mit gondolsz róla? Készíts listát! (Ítélkezz szabadon, hisz az elme gyakorlott ebben, engedd ki!)
  6. Mi az, amit ezzel a személlyel nem akarsz többet megélni?
Kérdőjelezd meg a gondolatod és adj magadnak teret és időt Menj vissza az első állításodhoz. Olvasd fel magadnak és tedd fel a következő 4 kérdést ebben a sorrendben. Miután felteszed a kérdést, adj időt magadnak. Csendesedj el és várd ki a saját válaszaidat. Nem kevesebb ez, mint meditáció:
  1. Igaz ez?
  2. Biztos, hogy igaz ez?
  3. Hogyan reagálsz, mi történik veled, ha elhiszed ezt a gondolatot?
  4. Ki lennél a gondolat nélkül?
És végül fordítsd meg az állítást. (Pl. Szomorú vagyok, mert a barátom nem hallgat rám.)
  • magadra vonatkozóan (Szomorú vagyok, mert nem hallgatok magamra.)
  • a másikra vonatkozóan (Szomorú vagyok, mert nem hallgatok a barátomra.)
  • és az állítás ellentéte (Szomorú vagyok, mert a barátom hallgat rám.)
Fontos, hogy a megfordításoknak is adj időt. És ezekkel kapcsolatban is tedd fel a kérdést: Igaz ez?
A módszer legjobban akkor működik, ha profi facilitátor segít neked a munkalap kitöltésében és abban, hogy a kérdések megválaszolásakor képes legyél a szituációban, a konkrétumoknál maradni.
Ha segítségre van szükséged a munkalap kitöltésében, keress bátran az [email protected] címen. Skypeon keresztül is megtalász: Zuango néven vagy az oldalamon keresztül: https://zuango.hu/kapcsolat/
Még egy fontos kiegészítés arról, hogy mit jelent a jelenben lenni Katie szerint. 3 féle “business” van, azaz 3 féle dolog. És ahogy a magyar nyelv is mondja, törődj a magad dolgával.
Van a saját dolgod. (ez a mi helyünk) A mások dolga. (ehhez semmi közünk) És Isten dolga. (ehhez sincs közünk)
Ha a jelenben vagy, akkor a magad dolgával törődsz, és minden, ami veled történik, a gondolat szintjén már fikció. Amint felcimkézzük a megélést, már nem vagyunk a jelenben. Az pedig, hogy jól vagy rosszul érezzük magunkat, annak a függvénye, hogy milyen gondolatot hisszük el arról, ami velünk történt.Ha mások vagy Isten dolgába avatkozol, akkor már nem vagy otthon, nem vagy a saját életedben, azaz nem vagy az ITTben és a MOSTban. Vagy ahogy a magyar nyelv mondja “Nem vagy magadnál” – (mert ilyenkor már másnál vagy). Ahogy Katie mondaná, nem vagy ébren.