Skip to main content

Vipassana: 10 nap csend

Életem első 10 napos elvonulásáról szuperlativuszokban tudok beszélni. 10 nap csend a természetben egy burmai szerzetesnővel. Sayalay Anuttara iránymutatásával indultam el a Vipassana meditáció útján. A meditáció gyakorlatilag egy technika, egy „gyakorlatsor”, amivel képes leszel arra, hogy te urald az elméd, s ne az elméd uraljon téged.

Végcélja a buddhizmusban a szenvedésből, az élet körforgásából való kiszabadulás, ez az út a dharma. Belső utazás. A fizikai síkon pedig a silák, morális szabályok adnak támpontot, amiket követve az ember jobb esélyekkel halad az ösvényen.

A dharma tehát az út, a tanok, amikhez Buddha saját tapasztalatai alapján, a bikhuk, tanítványok által írott formában megőrzött szutrái, tanításaival ad útmutatót.

A dharma magányos út. A megvilágosodáshoz vezető belső út mindenkinek sajátja. Buddha is arra bíztat, hogy tapasztald meg saját magad ezt az ösvényt, nincs feletted álló erő, nincsenek guruk, beavatások, hatalom, csak te lehetsz a magad ura. A saját elméd ura! Buddha a megvilágosodott minőséget jelenti. Bárki lehet buddha. Kellő mennyiségű, és minőségű gyakorlással.

Sayalay Anuttara – Londonban született, 34 évvel ezelőtt. 25 évesen Burmában a theravada buddhista tradíció szerint betért szerzetesnőnek. A szó sayalay burmai nyelven szerzetesnőt jelent. Azóta gyakorol. Ő vezette ezt az elvonulást. Ritka nagy szerencse ez. A forrás tiszta, innen tanulni csodálatos.

10 napra nemes csendet fogadtunk. Mit jelent ez? Nem szólalunk meg, nem teremtünk egymással szemkontaktust. Befelé figyelünk, a gyakorlásunk kerül fókuszba. Reggel 5 órakor kezdtük az első meditációt, napi 2 vegetáriánus étkezés, utoljára déli 12-kor.

Samatha és vipassana technikát gyakoroltunk, a sayalay napi fél órát biztosított egyéni interjúkra, ahol a meditációs élményeinkről beszélgethettünk. Az esti üléseken Sayalay kis cetlikre felírt kérdéseinkre válaszolva tanított minket.

Amiket elhoztam erről a 10 napról:

Nem hiányzott a beszéd
Hihetetlen mennyien vagyunk a fejemben
6 nap, napi 8 óra gyakorlás kellett ahhoz, hogy képes legyek a feladatra koncentrálni és ne a fejemben zajló párbeszédekre figyeljek
Ha az elme elcsendesül, élénkebb a figyelem, a szinek, a formák,
Ha az elne elcsendesül, nem rohan az idő, a jelen pillanat kitágul, megélése intenzívebb lesz
Ha az elme elcsendesül, könnyebb megfigyelni az érzéseimet, reakcióimat, könnyebb szeretni magam
Ha az elme elcsendesül, kevesebb a félelem
Ha az elme elcsendesül, képes vagyok másokkal úgy bánni, ahogy Buddha mondja: szeretettel, empátiával, a másik örömét ünnepelve, semlegesen, ítéletmentesen

A gyakorlásunkról, a butmai Pa Auk kolostorról technikai részletek: http://www.paaukforestmonastery.org

Ha lehetőséged nyílik arra, hogy az elmédet szabadságra küldd, tedd meg. Átkeretezi a jelenedet, és könnyű lesz 10 nap után észrevenni, mi az, ami igazán fontos, és mi az, ami „csak zaj” az életedben.

Egy társamat idézem még, aki egészen kompaktul leírta mi zajlott a 10 napos elvonuláson: „Samatha koncentrációs meditációt – mettát az elején és szükség esetén – gyakorolt Mindenki napközben a theravada buddhista szerzetesnő személyes tanítása mellett. Reggel a közös meditációt követően Buddha szutrákat olvasott fel. Este kérdések és válaszok formájában adott tanítást. Ezen kívül teljes Nemes Csendben voltunk a 8 fogadalom megtartása mellett. Fél 5-kor keltünk és 12 után már nem ettünk. Sokunk gyakorlásában igazi mély áttörést hozott a burmai Pa Auk Sayadaw és más tanítók tiszta módszerén és Sayalay Anuttara személyes tapasztalatain alapuló metta és samatha meditáció. Azért is mert szabadon a virágzó s olykor szeszélyesen változó, madárdalos természetben, tóparton, fűzfás kis szigeten, nyírfa alatt, pitypangos zöldellő réten és nem a teremben ültünk többnyire, saját időbeosztásban. Közben napról napra egyre fényesebb tavasz nyilt ki a szívünkben és körülöttünk.”

Interjú a Sayalay-jel:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=zE_S1ppguFY?ecver=1&w=560&h=315]