Skip to main content

Fenntartható ötletből valóság

 

Climate-KIC

2018 áprilisában úgy döntöttem, jelentkezem a Climate-KIC Pioneers Into Practice programjára, hogy egy nemzetközi, fenntarthatósággal kapcsolatos projekten kamatoztathassam tudásom. Egy máltai startup, a Greenroads Malta csapata választott ki az európai jelentkezők közül. Éppen arra a tudásra volt szükségük, amit én brandcoachként ajánlok ügyfeleimnek. Az induló startup egy carpool alkalmazást fejleszt, aminek célja a máltai közlekedés fenntarthatóvá tétele.

 

A kihívás

Közel egy hónapot töltöttem Máltán 2018 szeptemberben a program keretében. Ezidő alatt fókusz csoportos kutatásokat vezettem, kérdőíveket szerkesztettem, értékeltem ki, és saját tapasztalatot gyűjtöttem a helyi közlekedésről és kultúráról.

Érdekes volt megtapasztalni, hogy egy Budapestnél kisebb országban olyan közlekedési helyzet alakult ki, ami fenntarthatatlanná vált. Egy ember ül egy autóban, a dugók állandóak és a szmog egyértelműen érezhető. Az utak szűkek és a terület is kicsi, nehezen bővíthető az úthálózat. A tömegközlekedés finoman szólva sem tökéletesen szervezett, így az autó használata indokolt. A közlekedési kultúra és a bicikliutak hiányában az alternatív közlekedésieszközöket (bicikli, scooter, gyaloglás) nem szívesen választják a helyiek.

A megoldás

A kutatások eredményei és nemzetközi tanulmányok alapján készítettem el egy javaslatot a csapatnak az alkalmazás bevezetésére és egy fenntartható üzleti stratégiára, ami mellett a kezdeményezés a közlekedési kultúra érettségéhez illeszkedő, lépésről lépésre halad, ugyanakkor üzletileg is fenntartható. A javaslatom, hogy az alkalmazást üzleti környezetben vezesse be a csapat, és a cégek fenntarthatóságot támogató szándékát használva kezdjék a helyiek közlekedési kultúrájának fejlesztését.

Távmunka Málta

Csodás volt, hogy lehetőségem volt távmunkában dolgozni és csak egyeztetésekre találkozni a csapattal időről időre. Így a munka mellett élvezhettem az ország szépségeit.

Ha valaki Máltán jár, érdemes kalandozni Vallettában, megnézni Mdinát, átmenni komppal Gozo-ra, és mindenek felett naponta használni a tengert. Gyakorlatilag bárhol lehet strandolni, és friss halat enni.

 

 

A Máltán készült képeim ITT láthatók.