Skip to main content

4 fogadalom, ami megváltoztatja az életed

 Don Miguel Ruiz – Gyakorlati útmutató a négy egyezséghez címmel megjelent könyvének kivonata alábbi írásom, magyarul, ami 4 olyan fogadalomról szól, amiket ha az életed alapjává teszed, azt fogod észrevenni, hogy az életed minősége magától változik meg. Jobb kapcsolatok, több öröm, bőség és öröm.

Íme a 4 alapvetés, amire érdemes figyelni:

  1. Ügyelj a szavaidra!
  2. Ne vagyél semmit magadra!
  3. Ne gyárts feltételezéseket!
  4. Tegyél meg minden tőled telhetőt!

1. Ügyelj szavaidra! Beszélj feddhetetlenül!

Beszélj tisztességgel. Csak azt mondd, amit gondolsz. Kerüld az önbántó beszédet vagy a másokról szóló  pletykát.
A szavak erejét az igazság és a szeretet céljával használd.

Beszélj feddhetetlenül – ne mondj vagy tegyél olyat, ami magad vagy mások ellen irányul. 
Ez azt is jelenti, ne utasítsd el önmagad. Azt is jelenti, hogy vállald magadért a felelősséget és ne vegyél részt a “ki a hibás” játékban.

A szavak szintjén is működik az akció-reakció szabály.  Az energia amit adsz, visszajön hozzád. A megfelelő szó használat megfelelő energiahasználatot jelent.

A szeretet és hála energiája megsokszorozódik az univerzumban. És ennek fordítottja is igaz.

A feddhetetlenség otthon kezdődik.
Légy feddhetetlen önmagaddal és ez visszatükröződik kapcsolataidon és életeden. Ez az egyezség segíthet ezer másikat felülírni – különösen azokat, amelyek félelmet eredményeznek szeretet helyett.

2. Ne vegyél semmit magadra!

Mások tettei nem rólad szólnak. Amit mások mondanak vagy tesznek, az saját elképzeléseik projekciója. Akkor vesszük ezeket általában magunkra, ha egyetértünk azzal, ami elhangzik. Amikor nem értünk egyet azzal, amit mások mondanak, az nem érint meg minket érzelmileg.

Ha nem törődünk azzal, amit mások rólunk mondanak, akkor bármit mondjanak is, nem hat a viselkedésünkre. Ez ad lehetőséget arra, hogy az emberi kapcsolataid minőségibbek legyenek, hogy ne menj bele játszmákba. 

Ha valaki kiabál veled, pletykál rólad, ellened tesz, az sem rólad szól. Amit tesznek, az arról szól, amit igaznak hisznek saját elképzelt valóságukban.

A személyes hitrendszerünk biztonságot ad nekünk. De ha másoknak más hitrendszereik vannak, attól megijedünk és megpróbáljuk megvédeni magunkat úgy, hogy rájuk erőltetjük a sajátunkat.

Amikor valaki mérges, annak az az oka, hogy megkérdőjelezzük ahitrendszerét és ettől megijed. Úgy érzi, meg kell védenie a nézőpontját. Ne légy ettől mérges, ne vesztegesd az energiád vitatkozással, konfliktussal, ha ezzel már tisztában vagy.

Gyakorold a bocsánatkérést és a megbocsátást. A megbocsátás egy arra tett ígéret, hogy nem használod fel a múlt bűneit ellenük, vagy önmagad ellen. Kérj bocsánatot. Ez nem azt jelenti, hogy neked nincs igazad vagy a másiknak igaza van.  A bocsánatkérés egyszerűen csak azt jelenti, hogy többre értékeled a kapcsolatot a másikkal az egodnál.

Erre a pontra külön segítség lehet Byron Katie The Work – 4 kérdéses önsegítő módszere, amiről bővebben ITT írtam, és amit a Feldmár Intézettel együttműködésben havonta, kiscsoportos önismereti foglalkozás keretében élőben is tanítok. A következő 2018. november 28. Részletek a Facebookon.

3. Ne gyárts feltételezéseket!

Légy bátor, ne félj kérdezni és kifejezni azt, amit igazán szeretnél.

Kommunikálj másokkal olyan tisztán, amennyire csak tudsz, hogy elkerüld a félreértéseket, szomorúságot és a drámát. Önmagában ezzel az egy fogadalommal teljesen átalakíthatod az életed.

Amikor feltételezésekbe bocsátkozunk, akkor azt gondoljuk, hogy tudjuk azt, hogy mások mit gondolnak és éreznek. Azt hisszük ismerjük a nézőpontjukat, az álmukat. Elfelejtkezünk arról, hogy a saját gondolataink is csak vélemények, amiket saját hitrendszerünkre és személyes tapasztalatainkra alapozunk és nincs sok közük ahhoz, amit mások gondolnak és éreznek.

Hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy mindenki bírál és kihasznál minket, áldozat szerepbe kényszerít vagy minket hibáztat, ahogyan tesszük ezt mi magunk is. Ennek eredményeképpen mi magunk utasítjuk el magunkat azelőtt, hogy a másiknak esélyt adnánk megtenni ezt. Amikor ezt tesszük, nehéz önmagunkként létezni ebben a világban.

Cselekedj és fejezd ki nagyon tisztán mások felé azt, hogy mit akarsz vagy nem akarsz. Ne pletykálj és ne kreálj feltételezéseket arról, amit mások neked mondanak.

Tiszteld mások véleményét és kerüld a vitát arról, hogy kinek van igaza vagy kinek nincs igaza.

Tiszteld önmagad, és légy őszinte magaddal.

Felejtsd el, hogy bárkitől elvárhatod, hogy kitalálja mi van a fejedben.

4. Tegyél meg minden tőled telhetőt!

A legjobbad percről percre változik. A legjobb teljesítményed más amikor egészséges vagy és amikor beteg vagy.

Egyszerűen minden körülményben tedd meg a tőled telhető legtöbbet és ne ítélkezz magad felett, ne bántsd magad és ne bánj semmit.

A legjobbat tenni, ami tőled épp telik annyit jelent, hogy örömöd leled abban amit éppen teszel anélkül, hogy jutalmat várnál érte. Az öröm abból származik, hogy azt csinálod, amit szeretsz, és nem a jutalomból vagy az ezért járó kompenzációból.

Élvezd az utat és a végállomás majd adja magát.

Ha a jelenben élsz, megéled az életed és elengeded a múltat, az segít abban, hogy kihozd magadból minden pillanatban a legtöbbet, ami tőled telik. Ez segít, hogy ne a múltban vagy a jövőben, hanem a jelenben élj.

Légy türelmes magadhoz!

Légy kitartó és következetes, cselekedj értelmesen.

Ha mindig a legjobbat adod magadból, a fejlődés magától megtörténik.